Thursday, July 31, 2008

Derma Untuk Masjid Di Bosnia



Assalamulaikum trimekasih atas bantuan ini Allhamdulillah no akauk maybank 5140 6605 4194 2 gambar masjid lama/tua yang berusia lebih dr 300 tahun, bahkan ada org2 tua tempatan kata lebih 500 tahun. masjid ini akan kekal sebagai bahan sejarah dan akan dibina berhampirannya masjid baru bernilai tak lebih 150ribu Marka bosnia...kira-kira 75ribu euro. Mudah2an ALLAH berkati dan permudahkan urusan kita ini. MASJID AS SAHABAT insyaAllah. Wan Shohor Bani bin Leman

30 comments:

Bro Pet said...

usaha murni dari ust. semoga berjaya. saya akan forwardkan blog ini kepada rakan rakan insyaallah.

Anak ghanu said...

Semoga usaha murni ustaz diberkati oleh Allah s.w.t. Saya akan panjang msg ini kepada rakan - rakan yang lain.

azieazah said...

Salam Ustaz...Terimakasih..

Moga dimakbulkan, moga mendapat sokongan..

Bhaiya said...

Salam Ustaz

semoga usaha ustaz untuk membina masjid ini berjaya..insyallah

Anak_Bonda said...
This comment has been removed by the author.
Anak_Bonda said...

alhamdulillah...memang ana selalu dengar di KLFM, dan ana telah masukkan no akaun ustaz diruangan dalam blog surau kami. Laman blog tersebut http://surauat-tarbiyyah.blogspot.com

kn said...

Cara lain untuk menambah tabungan ialah ceramah-ceramah usztaz di KLFM terutamanya tentang sirah rasul-rasul di'cd'kan. Saya ingin mendapatkan cd berkenaan. Saya amat terkilan kerana KLFM tidak membuat siaran ulangan rancangan ustaz diwaktu yang lain. Sepatutnya rancangan sebegini diulang beberapa kali pada waktu berlainan biar pendengar lain juga boleh mengikuti, begitu juga bagi yang dah dengar mengikuti sekali lagi agar proses pembelajaran dan ingat mengingati berterusan dan berulangkali.

ckpah said...

Salam ustaz.semoga usaha murni ustaz berjaya. Juga, semoga usaha sahabat-sahabat yang menyebarkan no. akaun dan blog ini turut mendapat keberkatan dari ALLAH. Amin.

ronida said...

Assalaamu'alaikum
Yang Berbahagia Ustaz,
Ana rasa lebih cantik kalau Ustaz dapat umumkan jumlah derma dari masa ke semasa di dlm blog ni. Sebab tak semua orang dapat mengikuti kuliah Az-Zikra Ustaz di klfm.

Mann said...

salam ustaz & semua. boleh saya confirm account number - 514066054194
?

Aini said...

Dear Mann

Since Ustaz tak undate blog ni, saya cuma nak confirmkan Current Account number itu memang betul
(514066054194). Sekiranya kita guna internet (maybank2u), selepas kita click next, nama ustaz akan keluar (WAN SHOHOR BANI BIN...). Memang nama penuh ustaz tak akan keluar penuh.

Selamat menderma.

Mann said...

terima kasih atas confirmation. wassalam

aishah said...

assalamualaikum ustaz....'
kami sekeluarga adalah endengar setia ceramah ustaz di klfm..terutama sekali mak ngan abah saya la...apa pun ustaz kami sekeluarga mendoakan usaha murni ustaz dalam membina masjid ini dapat di laksanakan..

Saifol Azman Bin Ispon said...

bro camne nak derma???
bagi acc no ker per ker yagn berkenaan..insyaallah mudah2an dilimpahi rahmat

admin said...

Salam..
nanti suruh klfm organise kita pmelawat apabila separuh siap dan siapmasjid tu dapatkan budget yg mutrah ...ok insyallah anapun dah derma dah...tk
Ada rejeki tambah lagi...

us w shohor said...

alhamdulillah kerja awal pembinaan masjid assahabah sudah bermula . jangan lupa untuk terus menderma pada akaun maybank wan shohor bani bin leman 5140 6605 4194 . nanti gambar - gambar akan dimuatkan oleh tuan hj manan selamat

mudah - mudahan amalan kita ikhlas dan diterima allah

us w shohor said...

ini ialah laman web baru untuk 'Derma Masjid Bosnia'

http://dermamasjid.weebly.com/

OneRich said...

salam ustaz, walaupun kita berada di zaman kegawatan ekonomi tetapi tugas kita dalam membantu sesama muslim tidak akan goyah.insyallah akan terlaksana impian kita semua ingin melihat masjid ini terbina dan menjadi kekuatan muslim & muslimah di sana.insyallah

Atan said...

Salam Ustaz dan Sahabat-sahabat budiman,

{KOMEN INI PANDANGAN PERIBADI SAYA SAHAJA SEBAGAI RANGSANGAN UNTUK BERFIKIR)

Sebagai umat Islam, saya bersetuju bahawa kadar derma adalah mengikut keikhlasan kita. Jika RM1.00 waima RM0.50 sahaja yang ikhlas di hati kita untuk berderma, maka baiklah derma itu.

Tetapi, saya ingin menarik perhatian sahabat-sahabat tentang kewajaran (rasional) dan realiti semasa. Kita tanya diri kita, secara individu, apakah yang dapat dibeli dengan RM1.00? (Untuk pengetahuan, hal ini menjadi pegangan bangsa asing - Cina khususnya - dalam menderma dan membiayai sesuatu. Mereka sangat realistik dan sedar bahawa tidak banyak barang yang dapat dibeli dengan RM1.00. Mereka menjadi sebahagian daripada rancangan pembinaan dan komited untuk merealisasikannya. Oleh sebab itulah mereka akan berderma dalam jumlah yang wajar sehingga kita dapati sekolah persendiriannya agam dan dapat dibina dengan lancar. Yang berkerjaya, mereka akan menderma dalam jumlah besar, bukan RM1.00.)

Sebagai tambahan, kita ambil kenduri kahwin sebagai contohnya. Banyak antara kita yang menghadiahi RM kepada tuan rumah, tetapi ada antara kita masih menghulurkan RM1.00/RM2.00 kepada tuan rumah ini. Benar, tuan rumah tidak mengharapkan apa-apa daripada kita melainkan kehadiran kita, tetapi sementelahan kita telah memberi dan berniat untuk membantu, apalah salahnya kita menghulurkan RM10.00 sekurang-kurangnya. Alasan saya, adakah makanan yang dihidangkan, sama ada secara buffet dsb bernilai RM1.00/ RM2.00 sekepala?

Begitu jugalah dalam hal derma masjid ini. Derma ini sebahagian daripada jihad kita, lalu janganlah berkira-kira dalam berderma.

Jadi, sekadar saranan, kepada yang berkerjaya ialah, derma itu biarlah bersamaan dengan dua kampit (atau lebih) simen bukan sekadar untuk membeli 2-3 ketul bata sahaja. Jika kita biasa menghabiskan RM7.00 untuk sekotak rokok, ber-SMS program realiti TV, bertukar hp, dsb, maka tiada sebab untuk kita mengehadkan derma kita.

Saya bimbang jika wang tambahan yang disasarkan lambat diperoleh, pembinaan akan terbantut.

Sama-samalah kita fikirkan. Kerja Allah memberikan rezeki kita. Kerja kita memanfaatkan rezeki ke jalan yang diredhoi-Nya.

Wallahua'lam.

jijah said...

tahniah atas usaha murni ustaz..

jijah said...

salam ustaz dan semua

pendapat saya...saya rasa ramai orang bersetuju jika akaun derma ini diaktif selamanya kerana yakin dengan usaha murni ustaz. mungkin jika akaun ini aktif dengan ciri2 keselamatan dari pihak bank, ia menjadi satu jalan lagi untuk kita dapat terus menyumbang untuk rumah anak2 yatim, surau, masjid dll di Malaysia juga...

"Nadri" said...

salam ustaz.

saya ada menghadiri ceramah ustaz di masjid tmn rinting, pasir gudang, johor pada 19/04/2009.

diakhir ceramah tersebut ustaz ada memberitau kpd yg hadir ttg masalah kewangan utk membina masjid d'bosnia.

sya tlh pn mewar2kan kepada rakan2 & ada yg dh postkn berita ini diblog masing2. insyallah, sya jga akan postkn berita ini dblog sya dlm msa terdekat ini.

sya berdoa agar pembinaan masjid ini berjln dgn lancar.

Mr Baha said...

Aslmkum Usataz,tahniah atas kejayaan usaha ustaz untuk membina masjid di Bosnia.Saya mendengar siaran ustaz tadi pagi,saya bangga dengan ustaz.Saya akan menderma melalui akaun ustaz tengahari nanti.Saya Baharudin Bin hassan,institut perguruan bahasa antarabangsa,lembah pantai KL.

us w shohor said...

Alhamdulillah, dan terima kasih atas sokongang penuh semua pihak. Jangan lupa untuk terus menyertai dan mengajak sahabat-sahabat lain untuk terus bersama dalam usaha kita mencari 2500 orang yang bersedia untuk menyumbang rm100 seorang, agar hasrat kita untuk mendapat sumbangan sebanyak rm250000 dalam masa terdekat akan terlaksana dengan jayanya.
BARAKALLAH LANA WA LAKUM FI MASJIDINA HAZA!

fansuri said...

alhamdulillah, sejak suami saya dengar ceramah ustaz terus dia nak menyumbang sama dlm derma ini... tak sia2 dgr zikra pagi2 bersama suami dlm perjalanan ke pejabat....

zaa said...

Assalamualaikum Ustaz,

Baru-baru ini saya dengar mengenai blog derma masjid ini dan juga dengar bahawa masjid yang diusahakan oleh ustaz telah siap. Adakah derma masjid ini masih diteruskan? Jika masih diteruskan saya ingin turut menderma dan akan masukkan duit dalam akaun ustaz seperti tertera di blog ini.

saya juga ingin menderma bagi pihak arwah ibu & ayah saya dan anak-anak. Bagaimana caranya agar pahala yang diperoleh insya Allah akan terus kepada mereka. Adakah memadai dengan niat sahaja.

Sekian, wassalam.

zaa

us w shohor said...

selagi masjid ini tidak sepemuhnya siap maka akaun derma ini tidak akan ditutup.

Untuk menghadiah dan berkongsi pahala dengan mana-mana si mati, maka kita perlu niat dan berdoa agar Allah s.w.t menerimanya.

Contoh: "Ya Allah! terimalah amalan kami ini dan jadikan pahalanya untuk kami, kedua ibu bapa kami, adik beradik kami serta bagi seluruh umat islam yang masih hidup dan yang sudah meninggal dunia".

AZMI said...

Assalamualikum Ustaz, saya telah pun usaha menghantar gambar melalui link email saya kepada kawan-kawan tentang derma masjid, semoga mereka memanjangkan email tersebut.
Adakah pihak Ustaz ada rancangan buat satu rombongan melalui apa-apa package untuk kita orang ramai dari Malaysia untuk pergi membuat lawatan dan melihat sendiri secara dekat masjid tersebut. Mungkin, ada orang dari syarikat mana-mana yang sudi menaja atau ingin mencari keuntungan, bolehlah buat package tersebut, samada ground handling sahaja atau kedua-duanya termasuk tiket. Bagaimana? Apa pendapat ustaz?

kucikuro said...

asallammualaikum semua

Azlan said...

Saya dr. KLIA..
Salam Ustaz ..bagaimana untuk 2011, masih memerlukan dana lagi ke